Zwaan wil een fiets

Ik mocht als prentenboekspecialist naar de kleuters van basisschool St. Wulfram in Hoogwoud. Zij werkten al een paar weken met het thema ‘Fiets’. Op de laatste dag van dit thema was er een feestelijke afsluiting. Zo fietsten de kleuters in optocht op hun mooi versierde fietsen over het plein. Daarnaast mocht ik een workshop geven! Twee keer een half uur voor ongeveer 25 kleuters per keer.

Bij het fietsthema vond ik het prentenboek ‘Zwaan wil een fiets’. Zwaan is een kip en ze wil graag een fiets. Haar moeder probeert dit voor Zwaan te regelen maar als ze er een heeft gevonden is die misschien niet helemaal wat Zwaan ervan hoopt…

De workshop begint met loskomen in spel. Ik stel mij voor en vraag de kinderen naar hun naam. Ze mogen het met een gevoel zeggen, boos/blij/verdrietig. Iedereen krijgt applaus, wie niet durft wordt geholpen door de andere kinderen. Dan pak ik het boek. Ik lees voor op een spelende actieve manier zodat de kinderen zich gelijk betrokken voelen. In het verhaal zitten handelingen, gevoelens en geluiden die zij mee mogen spelen. Dat doen de kleuters enthousiast. Zo zoekt moeder kip een fiets en gaat daarvoor naar verschillende winkels. De kinderen spelen dat zij de winkeleigenaren zijn. Ik speel moeder Kip. In elke winkel reageren de kinderen anders op mijn verzoek. Steeds gaan we vanuit het spel weer terug naar het verhaal. Als moeder Kip eindelijk een fiets heeft gevonden bij een straatventer is Zwaan heel blij! Ze fietst weg, steeds harder. Dan blijkt dat de remmen het niet doen en ze botst tegen een boom. Dat is het einde van het boek.

Ik vraag de kinderen wat zij van dat einde vinden. Niemand vindt het leuk. We besluiten om met elkaar een fiets voor Zwaan te bouwen die wel goed is. Iedereen voegt iets toe. Dan bewegen we als kippen en stappen op de fiets. Er wordt gefietst, gebeld en geremd! De fiets voor Zwaan is gemaakt. De kinderen zijn blij en ik ben blij. Met elkaar hebben we gelezen, gespeeld en genoten. Een van de kleuterjuffen zegt dat ze het zo inspirerend vond om te zien. Dat doet mij goed. Van idee tot uitvoering geslaagd. Heerlijk werk heb ik.