Boegbeeld

Eigenwijs. Dat klinkt als een goede eigenschap. Zelf nadenken, goed weten waar je voor staat, zoiets. Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Niet openstaan voor de ideeën van anderen, alles alleen willen doen, daaropvolgend een soort eenzaamheid. Als je nog dieper graaft kan er onder eigenwijsheid een soort angst zitten. De angst om door de mand te vallen, ontmaskerd te worden.

Afgelopen week ging ik naar een dag voor ondernemers georganiseerd door businesscoach Marieke Jansz. De insteek was online reputatie, hoe je een boegbeeld kunt zijn van je bedrijf. Spannend vond ik het. Het liefst hoor ik dat ik al een geweldig uniek boegbeeld ben, applaus, staande ovatie, diepe buiging, doek. Stilletjes vermoed ik dat er groei mogelijk is, dus hup de arena in en leren maar.

We gingen op zoek naar onze drijfveren, groeven dieper dan de oppervlakte en werden bevraagd op onze antwoorden. Openheid is essentieel om te groeien. Dat voelt kwetsbaar. Ik kreeg zelfs weer eens een ouderwets rood hoofd toen ik voorlas wat ik had opgeschreven bij ‘Wat ik wil dat anderen over mij zeggen …’. Het leek onbescheiden en gek om zulk soort dingen over mezelf te zeggen. Mooie confrontatie met mijn ‘doe maar gewoon’ monster.

Wat leerde ik vooral?

Ik heb een grote hekel aan nepperigheid. Ik hou van helder en eerlijk. Verborgen boodschappen, manipulatief gedrag en doen alsof wekken bij mij irritatie op. Enorme irritatie. Dat dat mij drijft om les te geven in (toneel)spelen was een ontdekking. Toneelspelen lijkt natuurlijk vooral te bestaan uit ‘doen alsof’ dus hoe kan je daardoor nou echter worden? Simpel. Als je speelt kun je niks verbergen. Bij spelen schijnt je echte oorspronkelijke zelf door alles heen. Je voedt elke rol vanuit jezelf. Het zijn allemaal delen van jou.

Bij de manier van spelen die ik aanbied is er helemaal geen ontsnappen aan. Improvisatietheater is spelen in het moment. Geen vaste teksten of verkleedkleren. Je speelt met wat er is en wat er bovenkomt drijven. Dat lijkt eng. Dat is het ook. Maar als je durft te gaan vertrouwen op wat eruit jezelf komt en dat niet beoordeelt of veroordeelt dan heb je iets prachtigs gewonnen; JEZELF. Er is niets mooiers dan dat.

Spelen tot alle maskers wegvallen. Dat is wat ik bied. In mijn lessen laat je je overlevingslaagjes los en kom je terug bij hoe je bedoeld bent. Dit is een belangrijke boodschap. Daar wil ik graag een boegbeeld voor zijn. Als ik daarvoor af en toe een ongezouten mening moet geven zal ik het doen. Als boegbeeld ben ik ook een voorbeeld. Mijn eigen struikelblokken, gênante momenten, groeipijn en kwetsbaarheden houd ik niet geheim. Ik gebruik ze ter inspiratie. Ik heb zelf van alles te leren. Maar over hoe je spelend je geweldige zelf terugvindt daar kan ik jou alles over leren. Je hoeft niets meer te doen dan ja te zeggen tegen jou. Ja ik wil.