Nicolette Vos

Saskia & ik kennen elkaar al jaren van improvisatietheater.

Ik zag steeds op Facebook haar cursus Toneel om te groeien voorbijkomen maar dacht iedere keer: dat is niets voor mij WANT ik doe al meer dan 10 jaar aan toneel/theater dus dat kunstje kan en ken ik wel.
Toch werd ik door haar woorden getriggerd……….
Dus, heb ik me tòch opgegeven. Uit nieuwsgierigheid.
Ik hou van persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, groei, lol én toneel!
Deze ingrediënten kwamen voor mij allemaal tezamen in deze 6-weekse cursus.
Wát heb ik gelachen de eerste les…..zo eentje, zo’n ouderwetse in je broek van het lachen piesen haha!
Tranen kwamen er ook…..dat opeens het kwartje valt, je stil wordt van binnen en VOELT!

De lessen zijn alweer een tijdje geleden maar het proces is in gang gezet en ik neem nog steeds inzichten en oefeningen mee in mijn dagelijkse leven. Als ik in een situatie beland waar ik niet zo goed weg mee weet, dan doe ik een “Saskiaatje” Ik denk dan terug aan een oefening en doe dat ter plekke. Dat haalt vaak de lading eraf, geeft een onverwachtse wending en levert ook grappige situaties op! Win-Win situatie!! 🙂

B.v. met een grote lach op je gezicht volmondig NEE zeggen en erachteraan, joh, dat is toch niets voor mij!

Het werkt en is leuk en grappig om uit te proberen.

Saskia begeleidt professioneel en op eigen wijze, met vaak een bulderende, aanstekelijke lach 🙂 en geeft mooie feedback!

Ik ben blij dat ik gegaan ben en vind het voor een ieder een aanrader.
Mooi om jezelf en de ander weer een stukje beter te leren kennen, dat je het makkelijker voor jezelf kunt maken en jezelf meer laten zien.
Je bent mooi JUIST zoals je bent!!

Ineke Uiterwaal

Via facebook volgde ik Saskia al een tijd. Het trok me zo aan wat zij schreef over Toneel om te groeien en haar andere gedachten en ervaringen.

Toneel spelen? Dat durf ik toch niet? Blij spelen dat wilde ik graag en daarbij mezelf tegenkomen?

Ja, ja dat wil ik ook. Maar dan komen de beren: je durft het toch niet, het is veel te ver weg, je bent te oud….

Maar ‘ik wil het’ won ook deze keer.

Het was onvergetelijk. Niet oordelen, alles is goed, in een veilige omgeving bouwt Saskia de opdrachten op zodat ik steeds een beetje meer durf, samen met de andere deelnemers. Ja, ik kwam mezelf en de anderen tegen en we hebben plezier gehad. Ik ga zo blij naar huis. Dit smaakt naar meer!

Bobby-Jean de Maijer

Ik wilde al langere tijd iets met theater doen, maar vond het best een stap om mij aan te melden bij een vereniging of iets dergelijks. Toen kwam dit op mijn pad. Geen lange verbintenis, geen druk, gewoon lekker spelen. Er was geen druk om iets goed of perfect te doen. Ik was namelijk continu opzoek naar kaders in alle spellen die wij deden. Wat zijn de regels? Wat wordt er precies van mij verwacht? Maar Saskia bleef herhalen dat alles wat je doet goed is. Dat het fout mag gaan. Dat iets niet binnen bepaalde zelf opgelegde kaders hoeft te passen. Bovenal heb ik heel veel gelachen en plezier gehad!

Karin van Kamp

Ik leerde Saskia kennen tijdens een zangcursus waar ik al aangaf dat ik wel wat meer theater in mijn leven wilde. Nou, daar wist Saskia wel wat op! En toen een  vriendin van me enthousiast vertelde dat ze ook de cursus “Toneel om te groeien” had gedaan, was de beslissing snel genomen. Daar was het theater om in mijn leven te voegen! En wat was het leuk! Ik heb gelachen en gehuild, nam de leiding en volgde, had een hoge status en een lage status en heb aan het eind van de cursus een van mijn monsters een schop onder z’n kont gegeven.  Saskia zorgt voor een heel fijne en intieme sfeer waarbij dat allemaal kan en je je helemaal durft over te geven aan het spelen. En ook nu de cursus afgelopen is, hoor ik haar wel eens in mijn hoofd zeggen: ” Alles wat je doet is goed, hè! Het hoeft niet origineel of perfect!”

Nienke van Heerde

Spelen, ik begon eraan omdat ik eens iets anders wilde bedacht ik mij afgelopen winter. Het leven voelde een beetje saai, toen. Nu niet meer, mede dankzij het spelen. Mezelf laten gaan, er vol in meegaan. Soms erboven hangen of een stapje terug doen en alleen maar kijken. Verschillen en gelijkenissen ervaren. Het schuurde soms en dat gaf glans. Net als ‘juf’ Saskia’s eerlijkheid, vrolijkheid, goede tips en luisterende oren. Lekkere koffie zet ze trouwens ook.

En het werkt door, nu nog als ik erover praat en anderen enthousiast maak of dit stukje typ. Het voegt toe aan je leven net wat jij nodig hebt op dat moment.

Het enige nadeel vond ik de galm in de locatie die ik verder super vind. Voor mijn gehoor was dat vermoeiend en niet prettig helaas

Marleen Visser

Een vriendin gaf zich op voor deze cursus, en vroeg of ik ook zin had om mee te gaan. Ja, dat had ik wel! Maar eigenlijk had ik niet echt een idee waar ik me nou precies voor had opgegeven, laat staan dat ik daar een goed onderbouwde reden bij had. Dat bleek ook helemaal niet nodig te zijn. Dat op zich vond ik al heerlijk, een cursus waarbij je niet hoeft te onderzoeken welke doelen je hebt en hoe je aan je doelen denkt te gaan werken, waar geen huiswerk aan vast zit, en geen verslagen achteraf. Behalve dit verslag dan 🙂

Het was voor mij erg wennen om oefeningen te doen waar het belangrijkste vooral leek te zijn om niet te denken, maar te doen. Het lukte me gaandeweg steeds beter door de oefeningen die we kregen. Ik kreeg er zelfs plezier in. En dat plezier, daarvan heb ik het ontzettend genoten tijdens de lessen.

Ik heb ook genoten van de fijne en veilige sfeer die Saskia weet te creëren in de groep, met daarin veel humor en zelfspot. Maar ondertussen houdt ze een ieder in de gaten, en zorgt dat er ruimte is voor iedereen. Ruimte om te groeien.

Rita Wijte

Het was heerlijk om deel te nemen aan Toneel om te groeien! De uitdaging om je vrij te bewegen en uit te spreken. Het plezier wat je met en van elkaar hebt. Maar ook door de kwetsbare momentjes te delen in die veilige omgeving. Saskia is een topper, zoveel humor maar ook haar inzicht in de situaties die er ontstaan, ze heeft alles heel snel door. Mijn teugels mogen losser, ik mag mezelf toestaan om te bloeien.

Erna de Moor

‘Toen ik voor het eerst hoorde van Toneel om te groeien, dacht ik leuk, maar vast niets voor mij.  Ik was wel heel benieuwd, maar toch weer opgelucht, maandagochtend kan ik niet! Het zat nog steeds in m’n hoofd, dus toen er een donderdagochtend groep ging starten, heb ik me toch opgegeven.

Behoorlijk zenuwachtig op de eerste dag, voelde ik me vrij snel veilig in de groep. Wat een fijne ontspannen sfeer en leuke kleine spelletjes. Hoe moeilijk of makkelijk kan het nou helemaal zijn om ja of nee te zeggen? En op hoeveel manieren kan dat?

Wat ik heel fijn vond was dat er veel gelachen werd met en soms ook om elkaar. Dat kan als je je prettig voelt in de groep. Het voelde veilig om je ook van je kwetsbare kant te laten zien en Saskia voelt het goed aan als je het moeilijk vindt en weet vaak de vinger op de zere plek te leggen.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb genomen, denk heel vaak terug aan de leuke ochtenden. In september gaan we weer met deze groep een vervolgcursus doen, ik kan niet wachten!’

Helen Botman – Toneel om te groeien

Toen ik me aanmeldde voor ‘toneel om te groeien’ was dat heel impulsief. Saskia zong bij mij, en ik vond (vind) haar geweldig en was benieuwd naar haar toneelcursus. Hoewel zoiets best bij me past, zou ik me toch niet zo gauw voor zoiets aanmelden. Ik ben soms een beetje cursus-en-coach-moe. En misschien ook vanwege het idee: ‘is dat wel wat voor mij?’

Hoe dan ook: ik ben blij dat ik me heb aangemeld, want zo kwam ik terecht in een mooie en fijne locatie bij de allerleukste groep vrouwen die je maar kunt bedenken. Het voelde meteen veilig en goed. En Saskia is de grappigste, beste en bekwaamste docente die je je kunt wensen.

Als ik denk aan de cursus, dan denk ik aan de woorden ‘speels’ en ‘beweeglijk’. Er was enorm veel ruimte voor experiment, en dat voelt heel vrij en uitnodigend. En mijn onbedaarlijke lachbui in les twee, zal ik nooit meer vergeten. Zo lekker!

De oefeningen waren goed te doen en tegelijk ook uitdagend. Elke week gingen we een stapje verder, waardoor je steeds weer een stukje verder kunt reiken, zonder volledig je evenwicht te verliezen, zeg maar.

Naast alle speelsheid, keet en lachbuien bewoog Saskia ons ook naar onszelf: maakte ze ons bewust van wat we toonden tijdens de speelopdrachten, en bood ze ons alternatieven voor ogenschijnlijk onwrikbare gedragingen en patronen.

Zo zette ze ons bijvoorbeeld letterlijk in een ander ‘speelvlak’ waardoor eenzelfde scene een compleet ander gezicht kreeg of een totaal ander gevoel opleverde. En ga maar na: daardoor ontstaan er opeens allemaal nieuwe mogelijkheden.

Het is mooi om te ervaren hoe toneelspel je een spiegel voorhoudt. En het is nog mooier om te merken hoe betrokken iedereen is en wil bijdragen aan jouw groei. Hartverwarmend.

Ik begreep van Saskia dat wij de meest praatgrage groep waren haha, maar oh, we hadden ook zoveel uit te wisselen. Iedere week waren er weer inzichten te bespreken.

Saskia is een ‘leraar in disguise’: het ene moment is ze een van ons, en het andere moment deelt ze haar observaties en wordt duidelijk hoe vloeiend ze ons leidt en hoe goed ze ons ziet. Ze is een geweldige coach.

Als je je voelt aangetrokken tot deze cursus, maar als je het tegelijk ook heel spannend vindt, dan zou ik je willen zeggen: als ‘een balletje overgooien’ niet te ingewikkeld is voor je om mee te beginnen, dan ga je hier ontzettend van genieten.

Irma Ooijevaar – Toneel om te groeien

Al heel lang lonkte de cursus Toneel om te groeien, door de enthousiaste berichtjes die Saskia op de sociale media plaatste. Ondanks dat ik dacht dat toneel niet zo mijn ding was. Op de voorgrond treden, spontaan iets fysieks doen, brrr… Maar dat groeien, daar had ik wel oren naar. Toch liet ik het steeds voorbijgaan, omdat er altijd wel een reden was waardoor ik niet mee kon doen.

Tot er in januari weer zo’n blij berichtje langskwam. Toen was er nog maar één reden om me niet aan te melden, namelijk dat ik het retespannend vond. Saskia kon me geruststellen. Ze verzekerde me dat ze niemand voor het blok zet en goed in de gaten houdt of deelnemers niet over hun grenzen gaan.

Ik meldde me aan en heb geen seconde spijt gehad. Natuurlijk ook omdat ik in de leukste groep ever terechtkwam, geweldige vrouwen met wie ik vreselijk heb gelachen. Maar ook omdat ik prima in staat bleek spontaan fysieke dingen te doen – veel oefeningen waren heel laagdrempelig. En ik ontdekte hoe leuk het was om scènes te spelen, gewoon mee te gaan in het verhaal dat ontstaat.

Soms was het ingewikkeld, geef ik toe. Zoals die keer dat ik werd gebombardeerd tot verkoper van Afrikaanse poppen (bedankt nog, Helen) en een vriendin moest uitleggen waarom ik stiekem geld had geleend bij haar man voor mijn handeltje. Maar toen ik naderhand probeerde uit te vlooien waarom het zo stroef ging, vond ik daarvoor van binnen wel een verklaring. Daar zit de groei, zei Saskia. En ze had (natuurlijk) gelijk.

Saskia is een geweldige juf die een veilige sfeer schept, met fijne oefeningen aan komt zetten, zelf ook heel hard meedoet, -lacht en -geniet en haarfijn aanvoelt wanneer het schuurt. Op die momenten maakt ze het verschil door het zachtmoedig aan te roeren, waarna de inzichten vanzelf binnenkomen.

Wie nog twijfelt: hou maar op en meld je gewoon aan. Het gaat je goeddoen. Lekker lachen, lekker spelen en ondertussen ongemerkt lekker groeien.

Ramona – Toneel om te groeien

Ik meldde me aan omdat ik zo ontzettend vrolijk van je berichtjes op social media werd en je heel erg jezelf bent. Dat gaf me een veilig gevoel en het leek me heel fijn om met veel lol dingen te oefenen die ik in de praktijk soms lastig vind. De lessen vond ik leuk-spannend en ik merkte dat ik al snel “los” ging door de veilige sfeer die er was. De mooiste oefening die we gedaan hebben was de monsters uitbeelden. Heel mooi om te zien hoe die monsters er nu uitzien in je hoofd maar ook om te zien hoe dit opgelost kan worden. Zo mooi hoe een plaatje in je hoofd verwisseld kan worden voor een positiever beeld! Was erg blij met Saskia, voelde me veilig, vertrouwd en gezien. Helemaal op momenten dat het zwaarder werd. Maar ik heb ook ontzettend veel lol gehad en kon op een gegeven moment niet meer normaal door de winkel lopen omdat ik overal een sketch voor kon verzinnen. Het werkt echt verslavend ik heb m’n volgende workshop al geboekt💃🏼Dankjewel Saskia, wat een geweldige vrouw ben jij!

Mark de Weerd – Toneel om te groeien

Impulsief besloot ik mee te doen aan “Toneel om te groeien”. Na een post van Saskia (waarbij ze gek deed !), dacht ik hier wil ik meer van. Hoe het hoort weten we allemaal, maar wat we echt willen, onze impulsen volgens, even niet zo geconditioneerd, daar kan ik wel een stimulans gebruiken. Een heerlijk maandagochtend, verstand op nul en gaan. Je gaat bij Saskia direct in actie en daar hou ik van. Saskia stimuleert je om te bewegen, te doen, voordat die gedachtes ook maar een kans krijgen er iets van te vinden. Ik zit zelf zo vaak in mijn hoofd en de 6 weken bij Saskia heeft mij een zetje gegeven om nou eens een keer niet ’normaal’ te doen. Heel vet, en leuke mede cursisten. Wie wil dit niet…?

Mijn achterliggende reden zit hem in het feit dat ik meer op de planken wil, in de spotlight, maar het brengt me nog veel meer in mijn dagelijkse leven. Top!

Tessa Niessen-Schipper – Toneel om te groeien.

‘Ik vond het enorm spannend om deze cursus te gaan doen, moest echt een drempel over. Want help: spelen, ik!? Na les 1 wist ik al dat dit totaal onterecht was. Saskia biedt een hele prettige, warme en veilige omgeving om te ontdekken dat iedereen kan spelen! Ze bouwt de opdrachten op een prettige en rustige manier op, zodat je er geleidelijk ingroeit. Ze ziet iedereen écht, en geeft je het vertrouwen dat je het kan. Ik vond het mooi om te zien, of eigenlijk te voelen, dat je de opdrachten die je speelt ook echt gaat voelen. Zoals bijvoorbeeld bij de opdracht met hoge en lage status. Wat me in het begin het engst leek: spelen voor anderen, vond ik grappig genoeg uiteindelijk het leukst! Samen improviseren, niet teveel nadenken maar spelen! Ik kijk terug op zes geweldige weken waarin ik enorm ben gegroeid. Ik had het voor geen goud willen missen en zal veel van de lessen meenemen in mijn dagelijks leven!’

Karin Beuman – Toneel om te groeien

Toneel om te groeien, leuk!!! Maar is dat wel iets voor mij, ik ben nml niet verlegen of introvert integendeel. Soms heb ik de neiging om alle aandacht ( onbewust en soms bewust want ja ook docent en dan moet het) naar mezelf toe te trekken en zit ik dan niet een ander in het vaarwater. Daar kan ik dan onzeker van worden dat is het laatste wat ik wil. Maar ik speel zo graag en wil daar meer van doen. Saskia wist mij na wat heen en weer gemail te overtuigen mee te doen. En ik kwam in een fijne groep vrouwen met ieder een eigen reden om mee te doen. Ik heb geleerd dat ik ongegeneerd enthousiast mag zijn en mezelf uit mag leven in het spelen. Met een lach en een traan ( ja ook een traan, ben sowieso een huilebalk Haha) want er komen een hoop emoties los, dingen waarvan je vaag wel wist dat ze er waren maar waar je je ineens bewust van wordt. Ik zie uit naar het vervolg, want die heeft Saskia beloofd. Voor mezelf heb ik een belangrijke beslissing genomen ik ga een trainingsacteur opleiding doen!
Ohja en Saskia is een fijne, kundige, enthousiaste en knettergekke docent, ze neemt je mee stelt je op je gemak niks is fout alles is goed. Dat dus……

Mirjam Bot – Toneel om te groeien

Wat heb ik genoten van de toneellessen! De groep voelde als een warme deken, we hebben het echt samen gedaan. Mooie opdrachten, hilarische oefeningen, maar ook uitdagingen. Laat je gedachten meer los en doe wat in je opkomt. Alles is goed. Dat laatste was en is voor mij echt lastig en dat is ook een van de redenen waarom ik heb meegedaan. Saskia is gelukkig echt een kanjer in het aanmoedigen, uitdagen en het bieden van een veilige omgeving. Ik voel dat ik ‘gegroeid’ ben en ook dat er nog meer in zit. Ik heb heel veel zin om nog meer lessen te volgen en mezelf nog meer uit te dagen, maar vooral: om nog meer plezier te hebben!

Kinita Zonneveld – Toneel om te groeien

Niet goed wetend wat ik kon verwachten en met een heleboel ‘gezonde’ spanning en zenuwen begon in samen met jou en een kleine, onbekende groep aan een onbekend avontuur, waarin ik hoopte mijn grenzen wat te kunnen verleggen en wat meer op de voorgrond te treden.
Een avontuur was het zeker en allemaal in een veilige, warme en liefdevolle groep. Zoveel wederzijds respect, begrip en vertrouwen. Met een krachtige juf om het geheel in goede banen te leiden.
Ik heb in tijden niet zo gelachen en gehuild. Het is een reis geweest die goed is binnen gekomen en me veel heeft gebracht. Ik kan niet wachten om weer met je mee op reis te mogen.

Jasper – Toneel om te groeien

Saskia weet een sfeer te creëren waar iedereen er mag zijn.
Bij Saskia heb ik geleerd dat je dingen die je doet…of andere mensen bij jou doen gewoon maar te laten gebeuren.
Ze houdt scherp in de gaten als iemand zich misschien niet zo prettig voelt.
Voor mij is het voornamelijk een eerste stap om mensen en mezelf weer te gaan vertrouwen.
Ik ben voorlopig nog niet uitgespeeld met mensen…en mensen samen te zien werken en dan iets heel moois
doen/maken/presenteren (uitvoerende kunsten) is een nieuwe hobby van mij.
Het heeft mij ook sterk geleerd dat als je speelt met elkaar er binnen no-time een soort intieme band kan ontstaan tussen spelers.
Ik durf en weet ook veel beter hoe ik moet aangeven als ik in een situatie ben die ik niet prettig vind zonder dat het escaleert of dat ik iets moet/ga opproppen.

Marieke Kalverda – Toneel om te groeien

Wat vond ik het spannend om aan deze cursus te beginnen! Toneel om te groeien, om je zelfvertrouwen te vergroten, dat klinkt wel goed. Toch heb ik flink getwijfeld en bleef lang hangen in de overtuiging; Toneelspelen, dat is echt niets voor mij 😉

Waarom ben ik er dan toch aan begonnen? Natuurlijk vanwege de geweldig juf. Nou wist ik eerlijk gezegd helemaal niet wat voor docent Saskia zou zijn, maar de persoon vond ik al prettig, dat gaf vertrouwen. Daarnaast kreeg ik redelijk vaak te horen dat ik mezelf veel vaker zou mogen laten zien en horen. Ik dacht dat de cursus mij hier meer vertrouwen voor zou geven. Mijn leidinggevende vond dit een mooie motivatie, dus ik mocht me aanmelden. Oei, nog meer spanning…

Vrijwel vanaf het eerste moment neemt Saskia de spanning weg. Door leuke oefeningen kon ik me steeds meer overgeven en ‘gewoon’ lekker mezelf zijn. Elke week was een feest dankzij de medecursisten en de manier waarop Saskia met ons allen omgaat. Ruimte en aandacht voor iedereen, enorm veel gelachen, veel inzichten gekregen, de tijd vloog voorbij. De cursus heeft mij geleerd hoe ik echt mezelf kan en mag zijn, juist ook wanneer ik voor een groep sta.’

Karin Baas – Toneel om te groeien

‘Ik wilde mezelf weer eens wat beter leren snappen én weer lol en wijze lessen halen uit improviserend toneelspelen. Nou, dit is gelukt! Saskia is een kei in wijze lessen, ze schudt tegeltjeswijsheden uit haar mouw, lol was er genoeg én… ik snapte mezelf regelmatig ineens door in gekke spelletjes, verwarrende scènes en mooie momenten onverwacht mijn kwetsbaarste of sterkste kant te ontdekken! Ik heb verbaasd, gelachen, genoten en geleerd dankzij Saskia én de andere leuke personen in deze groep!’

Marieke de Vries – Toneel om te groeien

‘De cursus toneel om te groeien ben ik gaan volgen omdat ik vooral heel nieuwsgierig was. Zowel naar de inhoud van de cursus als naar de toneeljuf die ik via Facebook heb leren kennen.

In het begin toch een beetje spannend, maar de sfeer in de groep was snel veilig en heel gezellig.

Dit groeit ook door de verschillende oefeningen en de feedback die daarop komt, zowel van de juf als van de medespelers.

Sommige oefeningen zijn best gek of hebben een gekke naam, mij zijn vooral de zombies bijgebleven… maar juist door een beetje gek te doen wordt het makkelijker om te improviseren en los te komen.

Ook de dirigent vond ik heerlijk! Ik zou er bijna mn muzieklessen weer voor oppakken. Wat mooi om te merken wat jouw gedrag met de groep doet. Kippenvel en mooi om te beseffen dat dit dus in het “echte” leven ook zo kan werken.

Voor mij waren het vrolijke, gezellige, soms een beetje spannende, maar vooral heerlijke ochtenden. Even helemaal uit je hoofd en lekker in het hier en nu lachen (en soms een traantje).’

Robert Witte – Toneel om te groeien

‘In mijn aanmeldingsmail voor Toneel om te groeien schreef ik: ‘Erachter komen waar ik blij van word en energie van krijg, meer ruimte hebben, makkelijker nee kunnen zeggen, dat zijn drie dingen die op mijn verlanglijstje staan.’ Er stond nog wel meer op mijn verlanglijstje zoals me vrijer voelen in/met mijn lichaam, wat meer eigenwaarde krijgen en afkomen van de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben. Maar die dingen had ik zelfs in therapie nooit bereikt dus waarom zou ik daarop hopen bij een toneelcursusje van zes lessen? Erachter komen waar ik blij van word leek me al heel wat.
Dat was voordat ik jou kende en voordat ik zag hoe jij werkt. Hoe je het doet weet ik nog steeds niet precies, maar je hebt de gave om iedereen echt te zien en te doen wat de groep nodig heeft. Het is je gelukt om mij dingen te laten voelen in mijn lichaam, zoals bijvoorbeeld bij de opdracht om je in zeven tellen steeds bozer te gaan voelen. En dat terwijl ik volledig op slot sla als iemand vraagt ‘waar voel je die emotie in je lichaam?’ Het lukte je om mij de kring in te laten springen en ‘iets geks’ te doen zonder dat ik dacht ‘O, dit is vast niet de bedoeling’. En je maakte het door je zijn, door je manier van doen, door je begrip mogelijk voor mij om te zeggen dat ik te zeer van slag was door de opdracht ‘de reünie’ om die te kunnen spelen met de ‘hoge status’ die op mijn briefje stond. Ook jouw reactie daarop was erg fijn.
De ‘complimentendouche’ heeft me enorm geraakt. Door alles wat jij en de andere mensen in de groep zeiden, heb ik ‘Ik ben niet goed genoeg’ kunnen herkaderen naar ‘Ik was niet goed genoeg voor mijn moeder.’ Wat een verademing. Nu ik geloof dat ik voor ieder ander wel goed genoeg ben, gaat het met mijn gevoel van eigenwaarde ook een stukje beter. Als ik het zo schrijf lijkt het logisch en simpel, maar als het dat was dan was het jaren geleden al ergens in reguliere therapie gelukt.
En dan is er nog het me vrijer voelen in/met mijn lichaam. Vanaf begin puberteit tot zeker begin dertig vond ik het lastig en belachelijk dat ik überhaupt een lichaam had. Een lichaam kan pijn doen, je moet er iets mee en mensen vinden er iets van. Ik was liever alleen een hoofd geweest. De afgelopen 15, 20 jaar is er op dat gebied veel veranderd en inmiddels vind ik het oké dat ik een lichaam heb en kan ik er zelfs (soms) in aanwezig zijn. Door Toneel om te groeien voel ik me meer op mijn gemak met mijn lichaam, beweeg ik met vrijer bij de danslessen in de sportschool en is de acceptatie van mijn lichaam onverwacht toegenomen.
Uiteraard zullen de effecten van Toneel om te groeien voor iedereen anders zijn, maar je maakt waar wat je belooft en voor mij veel meer dan dat. Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk maakt hoe groot het is wat je me in die zes lessen hebt laten bereiken en hoe dankbaar ik je daarvoor ben.’

Nienke Lammers – Toneel om te groeien

‘Nee, joh toneelspelen is niets voor mij. Dit was het eerste wat ik zei toen ik over de cursus “Toneel om te groeien” hoorde. Ik had een aantal maanden ervoor de diagnose ASS gekregen en voor mij was dat een extra drempel. Maar Saskia wist me toch over te halen, aangezien het niet alleen toneelspelen zou zijn, maar juist spelenderwijs met elkaar aan de gang gaan. Ik bedacht me dat dit dan juist wel wat voor mij zou zijn om zo wat losser en vrijer te worden. En het heeft gewoon echt het gewenste effect gehad… ik kan me veel meer in de fantasiewereld van mijn dochter inleven en ben minder bezig met wat anderen allemaal wel niet van me zouden kunnen denken. Het is een geweldige cursus en Saskia is enorm enthousiast en weet je helemaal mee te nemen in haar spel. Echt een aanrader!’

Edelgard Henke – Toneel om te groeien

‘Voor mij was het de 2de keer dat ik deze cursus meemaakte, dat alleen zegt natuurlijk al wat!

Om iets van mezelf te laten zien (ook aan mezelf!) en ook om mijn grenzen te verkennen, heb ik veiligheid nodig. Saskia is vakkundig goed onderlegd en heeft veel ervaring. Omdat ze helemaal ‘echt’ en betrokken en grappig is, heeft ze om zich heen een veilige sfeer.Saskia’s zorgvuldige opbouw van de lessen en het steeds weer afstemmen van het programma aan wat de enkeling en ook de groep nodig heeft om te groeien is eveneens essentieel voor de veiligheid.

Persoonlijk deed ik voor de tweede keer mee omdat ik de eerste keer bepaalde grenzen van mezelf opgemerkt had en nieuwsgierig was, of er iets aan veranderd was en hoe ik me nu ermee zou voelen.

Grote indruk heeft op mij het spelen van een reünie gemaakt omdat er toen duidelijk werd dat mijn speel-persoonlijkheid en mijn echte persoonlijkheid dicht bij elkaar liggen. Gelukkig is dit nu voor mij een constatering van een feit en niet meer een verwijt of een indirecte opdracht van mezelf aan mezelf!

In het vrije rollenspel zal ik me misschien wel nooit op m’n gemak voelen; desondanks haal ik uit de gekke grappige oefeningen, uit het samen doen met een groep en uit hoe Saskia de boel aanstuurt, zo veel plezier dat ik een derde keer deelname niet uitsluit!’