Vijf jaar Toneeljuf – Vijf dingen die ik leerde – 5) Plezier is alles

In ondernemersland moet van alles. Je moet je niche vinden, je moet zorgen dat wat je aanbiedt resoneert met je potentiële klanten, je moet echt zijn, je moet je verhaal vertellen, je moet zichtbaar en kwetsbaar zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van jargon, termen die een tijdje modieus zijn tot we weer allemaal achter een andere kreet aanhollen. Best wel intimiderend. Vooral omdat de meeste mensen er superblij bij kijken. Ze stralen uit dat ze succes hebben of dat ze er lak aan hebben als ze nog niet zoveel succes hebben als ze ambiëren. Alles komt goed! Lekker dichtbij jezelf blijven. Poeh. Als ik lekker dichtbij mezelf blijf kijk ik helemaal niet zo vaak superblij. Maar niemand zit te wachten op een zeikerd, ook al roepen we nog zo hard dat we authentiek moeten zijn.

Wat ook belangrijk is is dat je duidelijk kunt maken wat de meerwaarde is van jou inhuren. Je moet kunnen omschrijven wat er is veranderd bij mensen als ze iets met of bij jou hebben gedaan. Dat vind ik een worsteling. Want uh ja uh nou ja uh ja uh gewoon dat ze lol hebben toch? NEE! Heus niet. Dat is niet genoeg. Lol kunnen we ook ergens anders hebben. Dus wat is je meerwaarde??? Nou? Zeg op! Blokkade. Brainfreeze. Weet ik veel. Kijk dan. Je ziet het toch? Toch…?

Nu heb ik er inmiddels lang en veel over nagedacht. Plezier dat is werkelijk het belangrijkste wat mensen bij De Toneeljuf ervaren. En ook veiligheid, vrijheid en vertrouwen. De mogelijkheid om ongedwongen gek te mogen doen. Te spelen en lachen. Samen met anderen. Dat begint allemaal met plezier. Plezier hebben in wat je doet, wat je durft, wat je laat zien. Doordat je plezier hebt voel je je goed. Doordat je je goed voelt sta je meer open. Voor jezelf, voor anderen, om iets te leren, om in beweging te komen, om iets te gaan doen. Iets waarvan je wellicht eerst dacht dat je het niet kon, of niet durfde, of dat het buiten je bereik lag. Van plezier worden mensen losser, toegankelijker, liever, socialer. En dat maakt alles mooier. Plezier is de oorsprong. Wat mij terugbrengt naar mijn meerwaarde, niche, resonerende boodschap, eigenheid, echtheid, kwetsbaarheid. Plezier is alles. Alle groei begint bij plezier. En laat ik daar nou net een expert in zijn…