Klussers

Als ik klussers in huis heb voel ik mij altijd nogal incompetent. Zij gaan iets doen wat ik niet kan. Dat ik het ook niet wil kunnen, maakt gek genoeg nooit iets uit voor mijn gevoel van incompetentie. Daarnaast voel ik mij onhandig. Ik moet aanwezig en beschikbaar zijn. Ook al ben ik thuis, toch kan ik niet echt doen wat ik wil of moet doen. Ik voel me bekeken, beteugeld en zeer ongemakkelijk. Gelukkig schijnt de tijd van eindeloos koffie serveren voorbij te zijn. Tenminste dat hoop ik want ik doe dat het liefst zo min mogelijk. Straks moet ik ook nog een vreemdsoortig prietpraatgesprek voeren, waardoor ik me helemaal een sukkel voel.
Om bij de klussers de indruk te wekken dat ik thuis niet alleen maar mooi zit te wezen ben ik kranig achter de computer gaan zitten. Ik tik dit stukje. Zodat ik slim gebruik maak van de loze uren waarin zij onze bovenverdieping voorzien van dubbel glas.
Al die ongemakkelijkheid zit natuurlijk bij mij. Dat snap ik. Het is in de loop der jaren beter geworden. Doordat ik meer heb geleerd over mijn gevoeligheid, sociale ongemak, controle issues en perfectionisme kan ik dit soort situaties vele malen beter verdragen. Door de ‘Moed om te falen’ training werd ik mij bewust van patronen en leerde ik dat niemand verwacht dat ik automatisch overal goed (lees: de beste) in ben. Ik leerde lachen om mijn onvermogen en gooide daarmee de deur open naar een veel ontspannener levenshouding. Inmiddels kan ik op heel veel momenten de rust bewaren en wel zien hoe een situatie zich ontwikkelt.
Dit gun ik natuurlijk iedereen. Daarom ga ik de cursus ‘Toneel om te groeien’ ook aanbieden aan volwassenen. Grote mensen zoals ik dat graag noem. In deze cursus leer je in zes lessen dat je al helemaal goed gelukt bent. Je lacht om jezelf en met elkaar. Via toneeloefeningen en -spelletjes zoeken we de ongemakkelijkheid op en leren die te verdragen. We gebruiken improvisatieopdrachten om te spelen en oefenen met situaties die je wellicht lastig vindt. We kijken waar je eigen kracht zit en wat je jezelf allemaal wijs maakt over jou. Het allerbelangrijkst is echter dat we heel veel plezier gaan maken. Dat lachen en die losheid gaan je helpen. Na die zes keer weet ik zo goed als zeker dat jij de volgende keer dat je klussers over de vloer hebt lachend koffie serveert en zonder gene je onkunde toegeeft. Iedereen is goed in iets. De klussers hebben recht om de beste te zijn in klussen. Door hen te laten uitblinken geef je ademruimte aan jezelf. Hoera!