Geen rode rozen voor mij

Er werd laatst een prachtige bos rode rozen bij mij thuis bezorgd. Van waar ik zit kan ik de voordeur zien en dus ook de talloze bezorgdiensten die hier af en aan rijden. Dat zijn er nogal wat kan ik je vertellen. We hebben namelijk drie dochters. Maar deze was anders. Een gewone auto waar een wat oudere heer uitstapte. Met dus een waanzinnig mooie bos rozen in zijn hand.

Hij houdt van me, hij houdt niet van me
Er ging in een split second van alles door mij heen. Van wie zouden zijn, waarom krijg ik rozen, vast niet van mijn man, of wel wat lief, en anders misschien gewoon iemand die mij lief vindt. Zomaar. Ik was ontroerd. Echt ontroerd. Dat duurde helaas niet lang. Bij het openen van de deur bleek dat ze niet voor mij waren. Een van de drie dochters heeft een geheime aanbidder. Wie de rozen heeft gestuurd is nog niet duidelijk. Het kaartje zit in een envelopje wat ik natuurlijk niet open.

Vragen vragen
Naast dat ik mij een klein beetje beschaamd voelde omdat ik de rozen in gedachten al ‘voor mij’ had gemaakt, voelde ik ook verwondering. Waarom was ik zo ontroerd door alleen al het idee van het krijgen van een bos rozen?¬†Waarom raakte mij dat zo? Welk onderhuids verlangen werd voelbaar door dit spontane lieve gebaar?

Je doet ertoe
Ik denk dat het iets te maken heeft met gezien worden. Dat iemand de moeite neemt om jou iets te geven maakt je bijzonder. Dat daar een hele bezorgdienst aan te pas komt is echt uitpakken. ‘JIJ BENT GEWELDIG’ schreeuwt dit gebaar. Het is het applaus na een voorstelling, de complimenten voor je goede daden, het bedankje na een persoonlijke cadeau. Ik ben gezien, gehoord en aangevoeld. Dat is toch een heerlijk gevoel.

Niet vaak genoeg
Blijkbaar doen we in het dagelijks leven deze moeite niet vaak genoeg voor elkaar. En waarschijnlijk al helemaal niet voor onszelf. En daar zit volgens mij de les. Het is heel makkelijk om iemand blij te maken. Dat kan al met een paar lieve woorden, een simpel gebaar. Dat zouden we best vaker kunnen doen. Als je een lach tovert op het gezicht van iemand anders, krijg je ‘m zelf namelijk ook cadeau. Ik ben heel blij met de rozen voor mijn dochter. Ze leerden mij zomaar iets over mezelf. Ik ga een bosje voor mezelf kopen, of voor mijn man, of mijn kinderen, of voor de buurvrouw, of of of …
Geniet van het gelukkig maken van anderen. Het zal jou heel veel geven.