De vriezer ontdooien – hoe ik verander in een ijssculptuur

Deze dagen de vriezer schoonmaken klinkt bijna hemels. Toch doe ik het niet. Ik schuif het voor mij uit. Er moet eerst zeer veel ijs langs de randen zijn ontstaan. Dat probeer ik dan nog een tijdje met mijn vingers weg te breken als tussenoplossing. Uitstel van het echte werk.

Waar een kaasschaaf al niet goed voor is

Wanneer ik mij er toch toe zet geeft dat ruimte voor bespiegeling. Gewapend met de kaasschaaf, een emmertje met heet water en een geel doekje ga ik de uitdaging aan. Na dagen, weken en misschien zelfs maanden van terugkerende gedachten als ‘de vriezer zit vol ijs’, ‘de vriezer moet weer eens ontdooid’ en ‘je moet de vriezer schoonmaken’ begin ik redelijk goed geluimd. Wie weet ruim ik, met het schoonmaken van de vriezer, ook wat rommel op in mij.

Een ijssculptuur

De vriezer is mijn hoofd en wat zich daarin afspeelt. Ook ik loop vol. Het begint klein, onmerkbaar. Een ergernisje, een ja die een nee had moeten zijn, een afgezegde afspraak, een opdracht die niet doorgaat, kinderen die vragen/moeten/willen/zijn. Het zet zich  vast, langs mijn randen. Tot er zoveel zit dat ik moeite krijg met bewegen. Het stroomt niet meer van binnen. Tijd om in actie te komen.

Je bent wat je doet

Nu is de vriezer schoon en blinkend. Ik heb de deur al een paar keer opengetrokken om te kijken naar het puike resultaat van mijn gezwoeg. Het viel reuze mee. Klus was binnen een half uur geklaard. Ondertussen dacht ik na over mijn beslommeringen. Het is schoner van binnen. Ik herinnerde mij wat ik vergat. Uitstellen is geen oplossen, fysiek bezig zijn wel. Met vriendelijkheid aankijken wat je dwars zit helpt ook. Vertellen over je vastgevroren dingen. Lachen om jezelf.

Zing een liedje

Ik ben vast niet de enige die vastvriest. Loop jij ook rondjes in je eigen gedachten en ergernissen? Probeer eruit te breken. Ga iets doen. Gebruik je lijf. Maak iets schoon of ruim op. Gebruik je stem en gooi je frustratie eruit. Verzin er een lied over terwijl je bezig bent. Breek los uit je bevriezing en zorg dat je weer stroomt van binnen. Je zult je vrijer voelen en vrolijker. Nu is de perfecte tijd.