Expert

Vaak als ik mijn werk doe als prentenboekenspecialist en werk met Voorleestheater of Actief voorlezen krijg ik te horen dat het zo inspirerend is. En dat ik zulk leuk werk heb. Beide dingen zijn waar. Voor mij is de manier waarop ik naar verhalen kijk en ze tot leven breng vanzelfsprekend. De verhalen springen van de bladzijden af. Voor andere mensen ligt daar nog een onontdekte wereld. Het is mooi om die wereld te openen en zo het spelend lezen te verspreiden. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen de verborgen boodschappen in verhalen veel beter tot zich nemen als ze het ook echt voelen of ervaren.

In het kader van de Nationale Voorleesdagen ging ik een workshop ‘Actief voorlezen’ geven bij Kinderboekwinkel Kiekeboek. Iets wat al lang op mijn lijstje van wensen en verlangens stond. Een diverse groep vrouwen schreef zich in. Veelal werkend met kinderen, maar ook ‘gewoon’ een moeder. Het was geweldig. Niet alleen voor mij gelukkig, vooral ook voor de deelnemers. Het was mooi om te zien dat dezelfde spanning die ik altijd zie op de kindergezichten als ik een verhaal vertel nu ook te zien was op de gezichten van deze groep volwassen vrouwen. Ze verdwenen in de verhalen. Precies zoals het hoort.

De avond gaf een nieuwe dimensie. Voor hun omdat ze het verhaal ook gingen spelen. Ze voelden het verschil tussen alleen vertellen en echt ervaren. Voor mij omdat ik steeds uit mijn rol van verteller stapte om uit te leggen waarom ik doe wat ik doe. We hebben erg gelachen, verteld, geluisterd, vals gezongen, op een tak geslapen, aan een ballon gezweefd, pakkertje gedaan met een toedektijger. Vooral durfde iedereen mee te doen en over de ‘oh oh oh wat gek’ drempel heen te stappen. Dat bracht ons allemaal verder. Ik kijk uit naar een volgende keer.