De jongens van Stuk

Ik maak mij vaak zorgen over de hoeveelheid schermtijd die mijn kinderen nemen. Ze zijn, behalve ’s nachts, bijna nooit zonder hun telefoon. Ik heb geen zicht op waar ze naar kijken of met wie ze contact onderhouden op welke manier. Dat vind ik een schending van hun privacy en bovendien vertrouw ik op hun vermogen om passende keuzes te maken. Behalve dan in tijdsbeperking. Maar daar kan ik zelf ook nog genoeg winst behalen.

Inmiddels ben ik iets wijzer geworden over waar ze naar kijken. Sterker nog, mijn man en ik kijken mee. Met onze twee kinderen van 14 en 15 hebben wij een nieuwe kijkhobby. De programma’s van Stuk TV, een YouTube kanaal van drie begin dertigers. We zijn gek op De Kluis en op Jachtseizoen. Wij moeten er keihard om lachen en vinden het heel grappig om de kandidaten of Giel, Thomas en Stefan, de presentatoren, na te doen.

De opzet van de programma’s waar wij naar kijken is even simpel als briljant. Bij De Kluis moeten drie ‘overvallers’ goudstaven en een diamant roven binnen twee uur uit een door Giel, Stefan en Thomas bewaakte omgeving. Bij Jachtseizoen moet een bekende Nederlander vier uur lang uit de handen van Stuk zien te blijven door zich liftend te verplaatsen. Er zijn nog wat regels maar daar houdt niemand zich echt aan, dat is deel van het spel. Beide programma’s zijn kat en muis spelletjes met zeer fanatieke deelnemers. Dat is wat het zo leuk maakt. Iedereen stort zich vol overgave in het spel.

De jongens van Stuk hebben onwijs veel succes. De programma’s worden gesponsord en zeer goed bekeken. Ik ben jaloers op ze. Niet eens vanwege hun succes, alhoewel dat natuurlijk heel gaaf is. Maar vooral omdat spelen hun verdienmodel is. Hun overduidelijke enthousiasme voor het vangen van overvallers en ontsnapte gevangenen is aanstekelijk. Iedere deelnemer verandert gelijk in een kind. Ze gaan allemaal op in het spel en zijn superfanatiek. Als kijker is het net zo meeslepend. Wij zitten altijd aanmoedigingen schreeuwend te kijken. De katten rennen meestal verschrikt naar buiten.

Spelen als werk. Geweldig. Dat het ook nog zorgt voor verbinding binnen mijn gezin vind ik hele mooie bijvangst. Onze kinderen zijn minstens de helft jonger de jongens van Stuk TV en wij zijn met een beetje goede wil oud genoeg om hun ouders te kunnen zijn. Toch genieten we alle vier even hard. Dat is wat spelen met je doet. Dus kom achter je scherm vandaan en ga een kat en muisspelletje doen. Met je kinderen, je partner, vrienden, buren of wie dan ook. Samen lachen is de beste therapie. En vergeet niet ook eens naar een Jachtseizoentje te kijken, bijvoorbeeld die met Wolter Kroes. Of kijk lekker naar De Kluis, de aflevering met een hijgende Najib Amhali is zeer grappig. Niet vergeten om je schermtijd in de gaten te houden….