Dag 2019 Hallo 2020

Vorig jaar schreef ik dat ik drie woorden had gekozen voor focus in het nieuwe jaar omdat een ondernemerscoach had gezegd dat dat een goed idee was. Mijn woorden waren: kiezen, doen, samenwerken. Met die drie ging ik 2019 in. Vandaag terugblikken en vooruitkijken. Ik had een heel fijn Toneeljufjaar. Ik weet niet of het aan de woorden lag. Ze zaten in mijn achterhoofd en waren niet, of niet bewust in elk geval, de basis voor mijn keuzes. Ik ben ze echter ook niet helemaal vergeten dus blijkbaar werkt het toch door.
KIEZEN Ik heb mij dit jaar ontwikkeld. Persoonlijk en daardoor ook als ondernemer. Ik deed de training ‘Moed om te falen’ bij Xandra van Hooff. Daar viel een heleboel over mij en mijn manier van lesgeven op zijn plek. Een onderbouwing voor mijn gevoelige aard en de daaruit voortgevloeide vorm waarin ik toneelles geef. In januari start mijn cursus ‘Toneel om te groeien’. Theater als middel om het zelfvertrouwen een boost te geven. Leren door plezier maken. Ik leerde zelf ook door plezier maken. Door los te laten dat ik alles al moest weten. Door me te realiseren dat het juist fijn is als je kunt zeggen dat je iets nog niet kunt. Er zijn altijd mensen die het je kunnen leren of die je gewoon willen helpen omdat zij datgene wel goed kunnen. Vertrouwen speelt daarin een grote rol, op jezelf en anderen. Dat geeft rust.
DOEN Ik deed een heleboel leuke, grappige en spannende dingen dit jaar. Elke keer kreeg ik de bevestiging dat wat ik doe werkt. Dat het fijn is om te doen. Dat iedereen geniet. Dat er een mooie, speelse en vrije energie ontstaat die doorwerkt. Ik maak spelen makkelijk. Dat doe ik onder andere door het te doen. Door mee te spelen. Door er te zijn. Niet uitleggen en toekijken maar samen de belevenis aangaan. Samen op avontuur.
SAMENWERKEN Ik kwam op veel verschillende plekken. Ik werkte met kleine kinderen en oudere mensen en alles ertussenin. Ik ging naar groepen die niet voor de hand lagen juist om dingen uit te proberen. Wat in mijn hoofd leuk lijkt hoeft op de vloer niet te werken. Niet alles was gemakkelijk, wel was alles de moeite waard.
Ik doe dingen op mijn manier. Mijn enthousiasme en vrolijke zenuwen huppelen hand in hand. Het gaat goed. In 2020 ga ik het allemaal verder verspreiden en ontwikkelen: inspiratietheater, spelen met (groot)ouders en kinderen, creëren vanuit plezier. Wat mij betreft is plezier de basis van alles. Samen lachen maakt alles lichter. Spelen is een geweldige manier om dat te bereiken. Ik heb geen drie focuswoorden dit keer. Ik vertrouw op de kracht van De Toneeljuf. Oh wacht ik heb ze toch, ik had ze altijd al, ze staan op mijn website: plezier, vertrouwen, verbinding. Hoera! Tot in 2020 lieve mensen, ik kijk ernaar uit om met jullie te gaan spelen.