Toneeljuf Specials

Als kind deelde ik mijn slaapkamer met mijn zus. Wij groeiden op in de tijd dat Holly Hobbie en haar vriendin Sarah Kay ‘in’ waren. Wij vonden dat niet cool en zelfs bijzonder tuttig. Maar als iets in is krijg je het toch. In onze slaapkamer hing dan ook een schilderijtje van deze meisjes met de belerende tekst ‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen’. Dit is zeker 35 jaar geleden, maar de spreuk heeft mijn hersenen nooit verlaten. Ik roep het zelfs regelmatig tegen mijn kinderen als ze iets niet doen wat ze beter wel zouden kunnen doen. Daarbij vrolijk kijkend want positiviteit is het sleutelwoord bij Holly en Sarah en in de opvoeding!
Nu is het weer zover. Ik loop vast in mijn hoofd. Ik deed loopbaancoaching, solliciteerde, veranderde mijn uren bij de kinderboekwinkel, deed inzichten op en kreeg nieuwe energie en liefde voor De Toneeljuf. Maar voelen en denken zijn anders dan DOEN. Voor mijn trouwe lezers, ‘Je bent wat je doet’ van Roos Vonk schreeuwt natuurlijk de hele tijd vanaf de eretribune naar mij ‘KOM IN BEWEGING KOM IN ACTIE GA DOEN’. Een soort cheerleader met sadistische trekjes.
Ik ging naar De Rekere om een ruimte te zoeken voor het geven van een cursus ‘Toneel om te groeien’. Ik ging naar Het Badhuis om een ruimte te bekijken voor het geven van ‘Toneeljuf Specials’. Ik sprak met De Webmevrouw over een herindeling van mijn website waar een agenda op moet komen. Ik meldde mij aan bij Mailchimp omdat ik een nieuwsbrief wil gaan aanbieden. So far so good. Ik zet dingen op papier. Ik tuur in mijn agenda. Ik spreek soms iets hardop uit. Maar de hobbel blijft de hobbel. HOE NEEM IK DIE? Ik zei tegen mijn schoonmoeder in het bijzijn van mijn zeventienjarige dochter dat ik vanaf 2020 wilde beginnen met de Toneeljuf Specials. ‘Oh wat leuk!’ zei mijn schoonmoeder. ‘Waarom niet nu?’ zei de zeventienjarige. Uh…
Van hoofd naar praktijk. Het blijft eng. Omdat ik denk dat er misschien niemand op zit te wachten. Dat ik maar 1 aanmelding krijg voor alles. Omdat omdat omdat. Er zijn zoveel dingen te bedenken om het niet te doen. Wat is die ene goede reden om het wel te doen, nu en niet later? Ik vraag het de zeventienjarige. ‘Gewoon’ zegt ze ‘Yolo’ en dan krijg ik als tegenvraag ‘Waarom zou je het uitstellen?’. Daar heb ik geen sluitend antwoord op. Dus daar gaat ie, ik pak mijn pompoms uit de kast, ik stof mijn Holly Hobbie schilderijtje af en pak de telefoon om Het Badhuis te bellen. Voor ik het weet staat de eerste Toneeljuf Special in de agenda. En vanaf nu kun je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte van alle leuke dingen die ik doe en als je snel bent kun je als eerste voor even de enige aanmelder zijn.