Deelnemer Marieke Kalverda

Wat vond ik het spannend om aan deze cursus te beginnen! Toneel om te groeien, om je zelfvertrouwen te vergroten, dat klinkt wel goed. Toch heb ik flink getwijfeld en bleef lang hangen in de overtuiging; Toneelspelen, dat is echt niets voor mij 😉

Waarom ben ik er dan toch aan begonnen? Natuurlijk vanwege de geweldig juf. Nou wist ik eerlijk gezegd helemaal niet wat voor docent Saskia zou zijn, maar de persoon vond ik al prettig, dat gaf vertrouwen. Daarnaast kreeg ik redelijk vaak te horen dat ik mezelf veel vaker zou mogen laten zien en horen. Ik dacht dat de cursus mij hier meer vertrouwen voor zou geven. Mijn leidinggevende vond dit een mooie motivatie, dus ik mocht me aanmelden. Oei, nog meer spanning…

Vrijwel vanaf het eerste moment neemt Saskia de spanning weg. Door leuke oefeningen kon ik me steeds meer overgeven en ‘gewoon’ lekker mezelf zijn. Elke week was een feest dankzij de medecursisten en de manier waarop Saskia met ons allen omgaat. Ruimte en aandacht voor iedereen, enorm veel gelachen, veel inzichten gekregen, de tijd vloog voorbij. De cursus heeft mij geleerd hoe ik echt mezelf kan en mag zijn, juist ook wanneer ik voor een groep sta.’

Deelnemer Robert Witte

‘In mijn aanmeldingsmail voor Toneel om te groeien schreef ik: ‘Erachter komen waar ik blij van word en energie van krijg, meer ruimte hebben, makkelijker nee kunnen zeggen, dat zijn drie dingen die op mijn verlanglijstje staan.’ Er stond nog wel meer op mijn verlanglijstje zoals me vrijer voelen in/met mijn lichaam, wat meer eigenwaarde krijgen en afkomen van de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben. Maar die dingen had ik zelfs in therapie nooit bereikt dus waarom zou ik daarop hopen bij een toneelcursusje van zes lessen? Erachter komen waar ik blij van word leek me al heel wat.
Dat was voordat ik jou kende en voordat ik zag hoe jij werkt. Hoe je het doet weet ik nog steeds niet precies, maar je hebt de gave om iedereen echt te zien en te doen wat de groep nodig heeft. Het is je gelukt om mij dingen te laten voelen in mijn lichaam, zoals bijvoorbeeld bij de opdracht om je in zeven tellen steeds bozer te gaan voelen. En dat terwijl ik volledig op slot sla als iemand vraagt ‘waar voel je die emotie in je lichaam?’ Het lukte je om mij de kring in te laten springen en ‘iets geks’ te doen zonder dat ik dacht ‘O, dit is vast niet de bedoeling’. En je maakte het door je zijn, door je manier van doen, door je begrip mogelijk voor mij om te zeggen dat ik te zeer van slag was door de opdracht ‘de reünie’ om die te kunnen spelen met de ‘hoge status’ die op mijn briefje stond. Ook jouw reactie daarop was erg fijn.
De ‘complimentendouche’ heeft me enorm geraakt. Door alles wat jij en de andere mensen in de groep zeiden, heb ik ‘Ik ben niet goed genoeg’ kunnen herkaderen naar ‘Ik was niet goed genoeg voor mijn moeder.’ Wat een verademing. Nu ik geloof dat ik voor ieder ander wel goed genoeg ben, gaat het met mijn gevoel van eigenwaarde ook een stukje beter. Als ik het zo schrijf lijkt het logisch en simpel, maar als het dat was dan was het jaren geleden al ergens in reguliere therapie gelukt.
En dan is er nog het me vrijer voelen in/met mijn lichaam. Vanaf begin puberteit tot zeker begin dertig vond ik het lastig en belachelijk dat ik überhaupt een lichaam had. Een lichaam kan pijn doen, je moet er iets mee en mensen vinden er iets van. Ik was liever alleen een hoofd geweest. De afgelopen 15, 20 jaar is er op dat gebied veel veranderd en inmiddels vind ik het oké dat ik een lichaam heb en kan ik er zelfs (soms) in aanwezig zijn. Door Toneel om te groeien voel ik me meer op mijn gemak met mijn lichaam, beweeg ik met vrijer bij de danslessen in de sportschool en is de acceptatie van mijn lichaam onverwacht toegenomen.
Uiteraard zullen de effecten van Toneel om te groeien voor iedereen anders zijn, maar je maakt waar wat je belooft en voor mij veel meer dan dat. Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk maakt hoe groot het is wat je me in die zes lessen hebt laten bereiken en hoe dankbaar ik je daarvoor ben.’

Deelnemer Edelgard Henke

‘Voor mij was het de 2de keer dat ik deze cursus meemaakte, dat alleen zegt natuurlijk al wat!

Om iets van mezelf te laten zien (ook aan mezelf!) en ook om mijn grenzen te verkennen, heb ik veiligheid nodig. Saskia is vakkundig goed onderlegd en heeft veel ervaring. Omdat ze helemaal ‘echt’ en betrokken en grappig is, heeft ze om zich heen een veilige sfeer.Saskia’s zorgvuldige opbouw van de lessen en het steeds weer afstemmen van het programma aan wat de enkeling en ook de groep nodig heeft om te groeien is eveneens essentieel voor de veiligheid.

Persoonlijk deed ik voor de tweede keer mee omdat ik de eerste keer bepaalde grenzen van mezelf opgemerkt had en nieuwsgierig was, of er iets aan veranderd was en hoe ik me nu ermee zou voelen.

Grote indruk heeft op mij het spelen van een reünie gemaakt omdat er toen duidelijk werd dat mijn speel-persoonlijkheid en mijn echte persoonlijkheid dicht bij elkaar liggen. Gelukkig is dit nu voor mij een constatering van een feit en niet meer een verwijt of een indirecte opdracht van mezelf aan mezelf!

In het vrije rollenspel zal ik me misschien wel nooit op m’n gemak voelen; desondanks haal ik uit de gekke grappige oefeningen, uit het samen doen met een groep en uit hoe Saskia de boel aanstuurt, zo veel plezier dat ik een derde keer deelname niet uitsluit!’

Deelnemer Karin Baas

‘Ik wilde mezelf weer eens wat beter leren snappen én weer lol en wijze lessen halen uit improviserend toneelspelen. Nou, dit is gelukt! Saskia is een kei in wijze lessen, ze schudt tegeltjeswijsheden uit haar mouw, lol was er genoeg én… ik snapte mezelf regelmatig ineens door in gekke spelletjes, verwarrende scènes en mooie momenten onverwacht mijn kwetsbaarste of sterkste kant te ontdekken! Ik heb verbaasd, gelachen, genoten en geleerd dankzij Saskia én de andere leuke personen in deze groep!’

Deelnemer Marieke de Vries

‘De cursus toneel om te groeien ben ik gaan volgen omdat ik vooral heel nieuwsgierig was. Zowel naar de inhoud van de cursus als naar de toneeljuf die ik via Facebook heb leren kennen.

In het begin toch een beetje spannend, maar de sfeer in de groep was snel veilig en heel gezellig.

Dit groeit ook door de verschillende oefeningen en de feedback die daarop komt, zowel van de juf als van de medespelers.

Sommige oefeningen zijn best gek of hebben een gekke naam, mij zijn vooral de zombies bijgebleven… maar juist door een beetje gek te doen wordt het makkelijker om te improviseren en los te komen.

Ook de dirigent vond ik heerlijk! Ik zou er bijna mn muzieklessen weer voor oppakken. Wat mooi om te merken wat jouw gedrag met de groep doet. Kippenvel en mooi om te beseffen dat dit dus in het “echte” leven ook zo kan werken.

Voor mij waren het vrolijke, gezellige, soms een beetje spannende, maar vooral heerlijke ochtenden. Even helemaal uit je hoofd en lekker in het hier en nu lachen (en soms een traantje).’

Deelnemer Nienke Lammers

‘Nee, joh toneelspelen is niets voor mij. Dit was het eerste wat ik zei toen ik over de cursus “Toneel om te groeien” hoorde. Ik had een aantal maanden ervoor de diagnose ASS gekregen en voor mij was dat een extra drempel. Maar Saskia wist me toch over te halen, aangezien het niet alleen toneelspelen zou zijn, maar juist spelenderwijs met elkaar aan de gang gaan. Ik bedacht me dat dit dan juist wel wat voor mij zou zijn om zo wat losser en vrijer te worden. En het heeft gewoon echt het gewenste effect gehad… ik kan me veel meer in de fantasiewereld van mijn dochter inleven en ben minder bezig met wat anderen allemaal wel niet van me zouden kunnen denken. Het is een geweldige cursus en Saskia is enorm enthousiast en weet je helemaal mee te nemen in haar spel. Echt een aanrader!’