De Toneeljuf geeft les en vertrouwen

In mijn lessen staat plezier voorop. Er wordt veel gelachen. In een ontspannen sfeer durft iedereen meer te proberen en te laten zien. Zo ontstaat er een veilige basis om te groeien.

Ik werk vanuit gelijkwaardigheid. Ik wil graag dat iedere deelnemer zijn of haar eigen kracht voelt. Je hoeft niet de beste acteur te zijn om wel geweldig te kunnen spelen. Als je vrijuit durft te spelen durf je jezelf te laten zien. Dat geeft vertrouwen. Het laat je voelen wie je bent en waar je toe in staat bent.

Als je vrijuit durft te spelen, durf je jezelf te laten zien

Spelplezier, samen zijn, vertrouwen op jezelf en je medespelers zijn de kernwaarden van mijn lessen. Ik kan een cursus geven of een workshop.

Als aanvulling op mijn ervaring in het geven van lessen in improvisatietheater volgde ik de training ‘De moed om te falen’. Een training gericht op het ontwikkelen van een groeimindset. Wat ik daar leerde gebruik ik natuurlijk in mijn cursussen.

Toneel om te groeien

Improvisatietheater is de basis voor deze vrolijke cursus waar deelnemers de rest van hun leven profijt van zullen hebben. Door veel te spelen, geen artistieke eisen te stellen aan wat je verzint en hartelijk te lachen om wat je laat zien of ziet ontstaat er een veilige groeiomgeving. Er wordt gespeeld door middel van oefeningen, spelletjes en improvisatietheater.

Veel kinderen ervaren al op jonge leeftijd dat ze iets of veel of alles niet goed (genoeg) kunnen. Dit horen ze van grote mensen of ze zien het omdat ze zichzelf vergelijken met anderen. Er ontstaat een wantrouwen in het eigen kunnen. Hun zelfbeeld en daarmee hun gevoel voor eigenwaarde is negatief. Door te spelen, te voelen, te lachen en te ervaren dat het niet erg is om iets nog niet zo goed te kunnen verschuift de zienswijze van deelnemers aan Toneel om te groeien.

In een training van minimaal zes bijeenkomsten leren deelnemers weer op zichzelf te vertrouwen. Ze leren dat je mag leren. Dat het heel erg oké is om te zijn hoe je bent. Door de speelse manier waarop  de training is opgebouwd voelt het niet als leren. Dat is een van de kernwaarden van de training.

Klinkt dit als muziek in je oren? De cursus start op 1 februari in De Rekere in Alkmaar. Het is op maandagmiddag voor kinderen uit groep 4 t/m 6. Totaal 8 lessen. Meedoen kost 115 euro. Opgeven kan via de mail info@toneeljuf.nl.

Toneel om te groeien voor je groep of klas? Neem contact met mij op. Elke groep en vraag is anders, dus ik bespreek graag de mogelijkheden met je!

De Toneeljuf heeft een licentie voor het geven van deze training via The School of Play van Xandra van Hooff.  https://www.theschoolofplay.nl/lets-play/

Cursus of Workshop

Een cursus duurt meerdere weken, bijvoorbeeld acht, tien of twaalf. In wekelijkse lessen van een uur gaan we op zoek naar het verhaal dat de groep wil vertellen. Er wordt geoefend met mimiek, beweging, emoties, ruimtegebruik en spelopbouw.
Daarnaast zoeken we inspiratie voor het verhaal vanuit je lievelingsrol, zelf geschreven gedichtjes, gedeelde geheimen (echt of nep wie zal het zeggen?), gebeurtenissen in de wereld en uit het dagelijks leven.
De laatste les staat de presentatie centraal. We geven ons verhaal aan ons eigen publiek. Altijd weer een feest!

Een workshop duurt ongeveer twee uur (korter of langer kan ook) en is gericht op een thema.

Het thema is de inspiratiebron voor de workshop. Van daaruit doen we oefeningen en spelletjes en verzinnen we toneelstukjes.

Met alle ideeën die naar boven komen maken we een presentatie die we als afsluiting laten zien aan publiek. Zeer geschikt voor op basisscholen.