Inspireren

Ik geef heel graag mijn kennis en kunde door. Spelen is leuk voor iedereen, het zorgt voor saamhorigheid, plezier en ontspanning.  Mensen, groot en klein, die zich goed voelen zijn beter in staat om dingen te leren, zijn sociaal vaardiger, hebben meer zelfvertrouwen en zijn bereidwilliger om anderen te vertrouwen.

Daarom heb ik mijn manier van lesgeven en het voorleestheater omgezet naar lessen voor professionals. Ik leer juffen/meesters, pedagogisch medewerkers en andere geïnteresseerden, hoe je speels les kunt geven, hoe je drama kunt gebruiken in je groep of klas en hoe je een boek gebruikt als basis voor toneel.

Ik heb drie verschillende cursussen in mijn aanbod. Voor elke cursus geldt dat ik die kan geven in de vorm van een workshop van minimaal twee uur of in de vorm van meerdere lessen. Het spreekt voor zich dat ik meer inhoudelijke waarde kan bieden in een langere cursus. Ik heb gemerkt dat kennisoverdracht in beperkte tijd weliswaar een heel leuk en inspirerend samenzijn oplevert, maar minder diepgaand is dan ik graag wil.

CURSUSAANBOD:

Spelen met verhalen: Verhalen bieden een fijn houvast voor toneel. Hoe gebruik je een (prenten)boek als basis voor verdiepend toneelspel, zodat de lessen uit het verhaal beter onthouden worden en door toneelspel ook meerwaarde krijgen.

Vrij spelen met jonge kinderen: Jonge kinderen leren door spel. Nadoen, zelf doen, oefenen. Het is voor kinderen heel leerzaam als de juf of meester meedoet. Ik leer je hoe je als volwassene kunt meespelen en hun spel verrijken.

Drama in de klas: Toneel kan de sfeer in de klas aanzienlijk verbeteren. Of een ingezakte groep weer nieuwe energie geven. Hoe zet je op een eenvoudige manier dramaspelletjes en -oefeningen in om de schooldagen leuker te maken?

Neem contact met mij op om te bespreken hoe ik deze cursussen binnen uw school of kinderopvangorganisatie kan aanbieden. De inhoud licht ik graag toe in een persoonlijk gesprek. De kosten zijn afhankelijk van de duur van de cursus.

Als de Toneeljuf komt is het feest!

De Toneeljuf maakt van elke les een avontuur. Een avontuur dat we samen beleven. Door te spelen ontstaat interactie. Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen met de acties, de gevoelens en de spelmomenten. Er is veel ruimte voor eigen inbreng.  De Toneeljuf staat open voor suggesties. Sterker nog, zij stimuleert iedereen om mee te denken en mee te doen. Ze wordt graag verrast en vindt eigenlijk niets te gek.

De toneeljuf is ook te boeken als

  • Inspiratievoorstelling

Vooral geschikt voor grotere groepen. Iedereen doet mee op haar of zijn eigen manier. Voor (aankomend) leraren in het basisonderwijs en voor (aankomend) pedagogisch medewerkers speel ik graag een inspiratievoorstelling. In overleg kiezen we een prentenboek, toegespitst op een thema en doelgroep. Spelenderwijs neem ik het publiek mee in het verhaal. Tijdens het spelen neem ik de tijd om uit te leggen waar de spelmomenten zitten en hoe je ze kunt gebruiken. Ook geef ik speltips en leg ik uit hoe je de groep aan het spelen krijgt en ook weer terug in rust. Ontzettend leuk en inspirerend om zelf te ervaren hoe het actief voorlezen werkt. De deelnemers krijgen niet alleen zin, maar ook het vertrouwen om hierna zelf een verhaal uit te spelen.

  • Kosten:

€250 (exclusief reiskosten)

  • Duur:

Minimaal een uur

 

AMBASSADEURS 

Interesse in Inspiratietheater en heb je behoefte aan ervaringsverhalen? Bel met Saskia de Jong of Joanneke van Zadelhoff. Zij werken bij de Bibliotheek Zuid Kennemerland en hebben de Toneeljuf vaak aan het werk gezien. Telefoonnummers: 0235115402/0235115406

  • Workshop Actief voorlezen

Spelend voorlezen is een geweldige ervaring voor alle betrokkenen. Het geeft je luisteraars de kans om het verhaal echt te ervaren. Het is vrolijkmakend, werkt verbindend en zorgt ervoor dat er spelend geleerd wordt. Als je iets doet en niet alleen maar hoort maak je het je eigen. Zo kan spelend lezen kinderen helpen met bepaalde gevoelens en situaties om te gaan.

Ik inspireer graag mensen om het maximale uit een (prenten)boek te halen. Dat vraagt een speciale manier van lezen en kijken naar het verhaal. Hoe ik dat doe en hoe jij dat volgens mij ook kunt doen leg ik uit in deze workshop.
In ongeveer twee uur neem ik je mee in verschillende verhalen en laat je ik de spelmogelijkheden zien en voelen. Er wordt niet alleen maar geluisterd bij mij, maar vooral ook gespeeld, gelachen en ervaren.
De workshop is geschikt voor iedereen die houdt van kinderen of werkt met kinderen vanaf een jaar of drie.

Laat je inspireren door mij en vraag een workshop aan. Vaste prijs is 350 euro (excl. reiskosten buiten Alkmaar).
Heb jij specifieke wensen over bepaalde boeken of interesse in een langere cursus? Leuk! Ik denk graag mee over een passend programma.
Ook heel goed als teamactiviteit. Samen spelen zorgt voor een positieve sfeer. Al lerend, lachend, lezend en spelend groeit het team dichter naar elkaar toe.

Voorbeelden van thema’s en titels:

Hieronder een kleine greep uit de mogelijkheden als je zou kiezen voor ‘Spelen met verhalen’. Bij elk thema past een boek, daar help ik uiteraard bij. Daarnaast houd ik rekening met de leeftijd en de verdere informatie die ik krijg van meester of juf.

Poten omhoog! – Valckx
Thema = Dapper zijn, vrienden maken

Een ober van niks – Veldkamp
Thema = Pesten, waar zit je kracht

Hond op hakken
Thema = Verliefdheid en vooroordelen

Moppereend – Horacek
Thema = Wat te doen bij een slecht humeur

Superworm
Thema = Vrienden in nood helpen elkaar

Sneeuwwitje breit een monster – Haeringen
Thema = Jaloezie, ergens goed in zijn